Een toestel resetten met Autopilot

Een laptop gaat naar een nieuwe collega of een pc in een klaslokaal moet weer schoon? Met Autopilot opnieuw instellen (Autopilot Reset) zet je een Windows-toestel terug naar de bedrijfsinstellingen, zonder het opnieuw in te richten. Het toestel blijft gekoppeld aan Entra ID en Intune, en is na de reset meteen klaar voor de volgende gebruiker. In dit artikel lees je hoe.

Bijgewerkt op 19 oktober 2026. Het artikel volgt nu Windows 11 en het Intune-beheercentrum, met het verschil tussen Autopilot Reset, Wissen en Nieuwe start.

Wat doet Autopilot Reset?

Vanuit Intune

  1. Ga naar intune.microsoft.com > Apparaten > Windows en kies het toestel.
  2. Klik bovenaan op Autopilot opnieuw instellen (eventueel onder de drie puntjes).
  3. Bevestig met Ja.

Bij de volgende synchronisatie start de reset. Dat duurt meestal 30 tot 60 minuten.

Autopilot opnieuw instellen in Intune

Lokaal op het toestel

Heeft de IT-afdeling het toegelaten via beleid, dan kan een beheerder op het vergrendelscherm op Ctrl + Windows + R drukken en zich aanmelden met een beheerdersaccount. Handig in scholen of zonder internet naar Intune.

Vereisten

Reset, wissen of nieuwe start?

ActieWat gebeurt er?Wanneer?
Autopilot ResetSchoon, maar blijft in beheerToestel naar een nieuwe collega
WissenFabrieksinstellingen; daarna opnieuw AutopilotToestel kwijt, verkocht of grondig opnieuw
Nieuwe startVerwijdert vooraf geïnstalleerde software van de fabrikantEen pc met veel bloatware

Meer over Intune